Google+
Jue, Jan 29, 2015
Hoja de Estilo Embebida
 
Hoja de Estilo Embebida
 • premi sant elies 2014
 • image
 • image
Hoja de Estilo Embebida
 • El Aguijón de Vivaleliana

Presentació del documental '12:19. Temps de silenci'

Acte reivindicatiu del CEL    silenci-portada     Divendres 30 de gener, a les 19.00 h. el Centre d'Estudis Locals de l'Eliana amb la col·laboració de l'Ajuntament,presenta el documental '12:19. Temps de silenci'. 

Sigue leyendo...

Cortes programados en el suministro de agua en l'Eliana

El jueves 29 y el viernes 30    corte-agua-portadaok      Este jueves 29 y viernes 30 de enero habrá cortes programados por la empresa suministradora de agua Hidraqua a causa de la instalación masiva de válvulas. 

Sigue leyendo...

Bendicion de animales y xocolatà para terminar la fiesta

Sant Antoni Abat   sant-antoni-bendicio-portada       Las fiestas de Sant Antoni Abat en l'Eliana terminaron con la tradicional bendición de los animales y una gran xocolatà con ensaimadas para todos los vecinos. 

Sigue leyendo...

 • HÍPICA MAS FERRAT
 • mapfre la eliana
 • Salamanca La Boutique de la Carne
 • Jardines El Campés
 • Arrocera Villa Carmen
 • Castillo de Calabarra Turís
 • Salones El Valle
 • Catering y eventos valencia
 • El Tossal de Sant Miquel

Tambors, Correfocs, Foguera i Fessolà

Viernes y Sábado de S. Antoni    portada-sant-antoni-01     Las figuras de de la marquesa de Casa Ramos i l'Eliana y el marqués de Cáceres salieron, a modo de prueba, por Sant Antoni en la mañana del sábado 17.

Sigue leyendo...

La gestión de RTVV será analizada por la Unión Europea

Tras la denuncia de Els Verds    verds-rtvv-portada       La denuncia presentada sobre la gestión de RTVV, en enero del año pasado, por Pura Peris en nombre de Els Verds ha sido admitida a trámite. 

Sigue leyendo...

Los nuevos concejales del PP juran su cargo

En Pleno Ordinario    concejales-portada       El pasado lunes 26 de enero, Mº del Carmen Navarro, Mª Pilar García y Ernesto Talens juraron su cargo y ocuparon sus asientos como concejales en el consistorio municipal . 

Sigue leyendo...

Guarda tus tapones para ayudar a Nayra

Necesita una operación     nayra-portada       La Asociación de Clubes Deportivos de l'Eliana se ha unido a la campaña 'Un latido para Nayra' para ayudar a financiar la operación de la pequeña en EE.UU. 

Sigue leyendo...

Comunicat de Els Verds de l'Eliana

Per la portaveu Pura Peris    verdes2015-portada   Els Verds de l'Eliana emeten un comunicat davant les distintes notícies aparegudes estos dies sobre primàries i coalicions al poble Els Verds de l'Eliana. 

Sigue leyendo...

 • dentilaser
 • art oliva salazones
 • las bravas
Previous Next

Dos gigantes salen en l'Eliana por Sant Antoni

A modo de prueba    gegants-portada       Dos gigantes  imágenes de de la marquesa de Ramos y el marqués de Cáceres han salido a la calle durante Sant Antoni a modo de prueba.

Sigue leyendo...

Convocados los primeros Premios de Poesía Juvenil

Por la Jam Poética de l'Eliana     jam poetica-portada     La Jam Poética de l'Eliana convoca los primeros Premios de Poesía Juvenil dirigidos a todos los estudiantes de los centros educativos del municipio.

Sigue leyendo...

13
Sep 11

dibujo_noticia

Talleres de dibujo y pintura para niños

Las clases empezarán el próximo 3 de octubre en el centro sociocultural

El centro sociocultural de L’Eliana comienza sus talleres de dibujo y pintura dirigidos a principalmente a niños a partir de 5 años y a jóvenes estudiantes.

En ellos se imparten clases de iniciación al dibujo, se explica el concepto y técnica del color, además de aprender técnicas sobre dibujo y pintura en óleo, acrílico, carboncillo, acuarela o pastel.

Talleres que son enfocados de manera individualizada y que centran su actividad en proporcionar conocimientos de técnicas mixtas, nuevas técnicas de la pintura, historia del arte y hasta técnicas de estimulación de la creatividad de los participantes. Las exposiciones de trabajos de los alumnos a lo largo del curso se lleva a cabo con la finalidad pedagógica de plasmar los adelantos y alcances de los jóvenes artistas.

Los estudiantes tienen además la posibilidad a través estos talleres de prepararse para las pruebas de acceso a la Facultad de Bellas Artes, y la Escuela Superior de Diseño de Valencia.

Si te interesan el plazo de inscripciones finaliza el 23 de septiembre y las clases darán comienzo el próximo 3 de octubre en el centro sociocultural de L’Eliana.

 


Foto: www.miespaciodecolores.com

 • lo mejor de l'liana
 • image
 • image

logo2

restaurantes ensenyanza para-tu-casa ocio-deporte belleza-salud profesionales de-compras alimentacion

Agenda L'Eliana

30
enero
2015
31
enero
2015
31
enero
2015

Gente de aquí

toni-ferrer-la-elianaAntoni Ferrer Perales

//Poeta i professor

Jo diria que L'Eliana és una bona oportunitat de civilització.

Si alguna cosa distingeix a aquest poeta i professor, “Premi Ciutadania de Cultura de l'Eliana 2014”, és el seu compromís amb la paraula. Un compromís amb majúscules sòlidament lligat a la seua llengua, el valencià, des de finals de la dècada dels 70, moment en el qual aquest veí de l'Eliana va començar a publicar els seus primers escrits. Reconegut amb importants guardons, Josep Antoni Ferrer és ‘Premi de Poesia Ausias March’ de Gandia, amb el seu primer poemari, “Fragmentos con figuras para  un vaso minoíco” (1978). La mateixa distinció la va obtenir, havent représ ja la seua llengua materna com a vehicle d’expressió literària, amb “Partitura laberint” (1983). A més ha sigut ‘Premi Vila d’Alaquàs’ per “Cançó de bressol per ajudar a benmorir galàxies” (1985). Posteriorment ha publicat “Bagatel-les” (1990), “Cant espiritual” (1992), “Pietà” (1993), “Cant Temporal” (2000) i “La dansa de les hores” (2006) En aquest mateix any va aparéixer la seua “Poesia reunida”, en l’editorial Denes. Membre des dels seus inicis del consell de redacció de la revista cultural Saò, de la qual es compleixen ara,. amb la publicació del nº 400, els 38 anys de vida, Toni Ferrer ha estat recentment reconegut a l'Eliana , el poble en el qual resideix des de 1996, amb el Premi Ciutadania 2014 en la categoria de Cultura.

 Professor agregat de valencià, de Batxillerat, ¿quan comença a escriure poesia?

Escric des de molt jove, encara que vaig començar a publicar més bé tardanament. Fins a finals de la dècada dels 70 no va eixir el meu primer llibre: “Fragmentos con figuras...” , un poemari escrit en castellà amb un títol una mica rar –culturalista, com es deia aleshores- que va ser reconegut per l'Ajuntament de Gandia amb el ‘Premi Ausias March de poesia en 1979 en la seua convocatòria bilingüe. En aquell moment encara no escrivia en valencià.

Per què adopta el valencià com a llengua dels seus poemaris i escrits?

La meua llengua materna és el valencià. Sóc natural de la Costera. La meua mare era de l’Alcudia de Crespins i el meu pare de Canals. A casa, com és natural, parlàvem valencià. En aquella època, era impensable una educació escolar en valencià: el castellà era, moltíssim més que ara, que encara volen que siga, “la lengua indiscutida e indiscutible del imperio”. Afortunadament, passar pel seminari de Montcada i la meua trobada, en els seixanta, amb els nous aires culturals d’Europa que ens portava una fornada  de professors joves i ben preparats, em van fer conscient de la necessitat de nous horitzons, com, a més a més, preconitzava el Concili Valticà II. Nous horitzons que passaven també per comprendre i viure la situació política del país, els finals del franquisme i la transició. La presa de consciència lingüística –la urgència de recuperar el valencià i reaprendre’l, ara amb criteris filològics, vingué després, a partir de la meua incorporació a Saó. Com tots els xiquets dels anys 40-50, jo havia estat  producte de la castellanització. I vaig haver de revalencianitzar-me: gramaticalment, almenys.

Quin és la teua opinió sobre la utilització i normalització de la nostra llengua, transcorreguts 30 anys de la promulgació de la ‘Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià?

Honestament, crec que la utilització normalitzada del valencià en la majoria dels àmbits d’us social ha sigut un fracàs: a banda de l’eclosió literària dels darrers 30 anys, i de la promesa de futur que està començant a quallar amb la generació de joves educats a l’escola en valencià, pense que no hem sabut revaloritzar críticament i modernitzar , des d'alguns sectors, les nostres tradicions i els nostres símbols culturals. No hem sabut construir un projecte intel·ligent de societat, sinó un projecte polític frèvol que han sabut aprofitar millor la dreta centralista que les forces progressistes. Açò a Catalunya no ha succeït així.

Va passar pel seminari de Montcada a València. Ha sigut sacerdot?

Si, clar. De fet em vaig formar allí com a professor de religió i vaig treballar com a tal en alguns centres educatius. Vaig deixar l'exercici ministerial. Va ser una decisió dura, però meditada. Sóc creient i m’alegra que l’esperit del Vaticà II no haja finiquitat. Tan de bo Francisco puga r4eviscolar-lo.

Com ha influït el pas pel seminari en la seua vida?

Ha determinat la meua formació dins de les disciplines humanístiques. I hi van ser decisius els meus estudis teològics. D'allí vaig ampliar la meua formació amb la filosofia i la filologia . Passos que em van portar a ser després professor d'institut d'ensenyaments mitjans. I m’ha influït també, per descomptat, en moltes decisions de la meua vida.

Està vostè casat?

Si, amb una antiga companya d'institut, historiadora. Vaig conèixer Empar en una vaga de professors no numeraris de l'època, a la qual ens apuntàrem solidàriament els professors de religió del centre. Eren altres temps. Tenim un fill de 21 anys. Vivim ací a l'Eliana des de l'any 96.

És vostè un home d'esquerres?

Sí. Ecerta manera se’m podria  definir –si les definicions són vàlides en aquestes adscripcions vitals- com d'esquerres, cristià crític i nacionalista cultural.

La docència que ha significat per a vostè?

Aprendre. He après ensenyant als meus alumnes. Han sigut 30 anys dedicats a l'ensenyament. I m’ho he passat molt bé. Amb l'ensenyament he après a mantenir-me alerta. A no perdre el compàs dels temps. Ja la primera experiència en l'Escola Comarcal la Baronia, a Gilet, va ser inoblidable. Després van ser més de 20 anys en l'institut del Cid Campeador. I en altres centres. Entre ells, un any a l’IES d’ací.

Què és per a vostè un poema?

Uf, axí, de colp? Podríem dir, potser no del tot exactament, que un poema és la cristal·lització simbòlica, mitjançant un llenguatge carregat amb un plus de sentit, de la percepció crítica que un té de si mateix: de la seua situació interior combinada amb la que percep del món exterior, en un moment determinat.

Es naix poeta?

No. Un poeta no naix. Es fa. És una mescla de potencial,  de sensibilitat i de treball tenaç. Tots tenim capacitat poètica, la sensibilitat, l'emoció. Però també està l'esforç, l'aprenentatge, el mètode. Hi ha dos pols en un poeta. Un d'ells és el que s'educa. La poesia és exacta. És un gènere difícil i molt exigent. No tot el que es diu poesia ho és. El que sí que és veritat és que la poesia intenta salvar l'efímer. El poeta explica que són la vida i el món per a ell i què els passa al món: ens voldríem i els voldríem eterns. Però no son, ni nosaltres ni el món.  Per àixò s'ha definit a voltes la poesia com “les llàgrimes de les coses”.

Com és la seua poesia?

Tendisc a fer una poesia molt clàssica, molt mesurada de ritme i forma. La meua poesia s'inicia com un recorregut cultural que, nodrint-se del món grecollatí  i bíblic, com a fonts d’inspiració permanents, va evolucionant cap a la introspecció i l'intimisme –amb forta atenció a la música com a vivència estètica (Brahms, Mahler, Bruckner, Bach...) ,però sense deixar de constatar els problemes i les contradiccions, doloroses, de l'exterior. La meua poesia arreplega diversos moments. Els amorosos, els ètics i els existencialistes.

Diga'm tres dels seus poetes preferits en ordre de preferència

Podrien ser Ausiàs March, Roig de Corella i Salvador Espriu.March, el principal.

Té en ment seguir publicant poemaris?

Si. Jo sóc de producció lenta, com els tarongers vells. A l'abril pròxim eixirà probablement el meu últim treball poètic que presentaré ací a l'Eliana.

I ja té el títol?

Si, “Variacions Goldberg”. És com un homenatge a Bach.

Com va rebre el Premi Ciutadania 2014 que li va atorgar l'Ajuntament de l'Eliana el passat mes de desembre?

Amb molt d’agraïment, perquè segur que hi havia persones o entitats que se’mereixien més que jo.. Per a mi és un orgull representar al municipi en aquesta categoria. I, per descomptat, un compromís amb el poble “Ací estic i ací estaré si em necessiten”.

Vostè viu ací des de l'any 96 i la coneix bé. Com està l'Eliana?

L'Eliana és un poble singular. Ha anat canviant amb els anys sense perdre la seua essència. Un poble amb molt potencial. Ha superat molts prejudicis, com ara la proverbial separació i desoneixement mutu entre els autòctons i els “xaleteros”. Allò més atractiu de l’Eliana és que, al llarg d'aquests anys, ha anat somiant-se  i consolidant-se com el projecte d'una ciutat integradora i civilitzada i que no ha volgut convertir-se en ciutat-dormitori. Ho ha aconseguit gràcies a la seua vida cultural i esportiva, a les seues festes i tradicions, a la seua gent i als seus gestors polítics. Cosa aquesta de què no tots els pobles poden beneficiar-se.

No se li ha ocorregut tornar a l’Alcudia?

No. U ix del seu poble als 11 o 12 o 20  anys i va fent la seua vida. Sóc de l’Alcudia de Crespins, sí. Allí estan les meues arrels, els meus germansi també els meus amics de la infància.I això et marca. I, damunt, s’hiha instituït  un premi literari amb el meu nom i se m’ha dedicat un carrer en projecte, perquè sóc d'allí. I, per descomptat, hi vaig cada any un parell de vegades o tres. Però, a més de l’Alcudia a la qual clar que vull, hi ha d'altres pobles  en la meua vida. Entre ells. Algímia i Torres-Torres o Beniparrell. I ara,  i des de fa temps, l'Eliana, la ciutat en la qual visc i de la qual també em sent part.

En poques paraules, que significa per a Vè. aquest poble?

Jo diria que l'Eliana és una bona oportunitat de civilització.

Las ofertas del Club

blaumar-congelados-oferta-40

flores-nuevas-enero

forn-pastisseria-comes-la-eliana-oferta-cafes

forn-pastisseria-comes-la-eliana-oferta-enero

portofino-restaurante-pizzeria-italiano-la-eliana-oferta-02

restaurante-marco-eliana-oferta03

 • Concesionario oficial Renault La Eliana
 • Escuela infantil bilingüe HADA
 • McDonald's El Osito L'Eliana
 • Samuel Durán animaciones
 • +cotas
 • +cotas
 • +cotas
 • Colegio Helios La Eliana
 • Colegio Rivas Luna La Eliana
 • Stardanze Escuela de Danza
 • Centro de Día Mont Calet
 • comes
 • comes
 • coworking la eliana
 • momocca deco and design
 • factorianet-cibertorpes
 • factorianet-cibertorpes
 • la tira de floren por marjisol
 • L'Ajuntament de L'Eliana informa

Guía comercial de l'Eliana

Nit i Dia menu Navidad